In Nederland hebben ruim 230.000 huishoudens te kampen met problematische schulden. Behoort ook u daartoe en vind u het vervelend om hulp te vragen of weet u niet waar u moet beginnen? Hier leest u wat het verschil is tussen vrijwillige en wettelijke regelingen, wie daarbij betrokken zijn en hoe u ervoor in aanmerking komt

Zo'n 230.000 huishoudens kampen met moeilijk af te lossen schulden, zoals de 'inkomensdalers', de 'overspenders' en de langdurige minima.

Als u betalingsproblemen hebt kan het gebeuren dat een schuldeiser een gerechtsdeurwaarder inschakelt met het doel dat u uw schulden afbetaald. Wie is de gerechtsdeurwaarder en wat doet hij? Wat kunt u doen?

Wie geld heeft geleend moet dit terugbetalen, meestal met rente. Wie andere verplichtingen heeft, moet deze ook nakomen. Te denken valt bijvoorbeeld aan schulden aan de overheid, zoals belastingschulden, aan de Informatie Beheer Groep (IBG), maar ook aan geldboetes wegens verkeersovertredingen. Als de schulden op tijd en correct worden betaald is er meestal niets aan de hand. Wordt echter niet of te weinig betaald dan heeft een schuldeiser verschillende mogelijkheden het bedrag waarop hij recht heeft te incasseren. Een eerste stap zal in de meeste gevallen een herinnering zijn. Vaak wordt daarin al medegedeeld dat extra kosten (incassokosten en wettelijke rente) in rekening worden gebracht als niet binnen de gestelde termijn wordt betaald.

Voorkomen is beter dan genezen!!
Nadenken voordat men een verplichting aangaat is dé manier om erger te voorkomen.
Bijvoorbeeld: wanneer men € 4000,00 leent (of als krediet opneemt via post order) en de rente is 16% per jaar dan betaalt u per maand € 54,00 rente!! U lost dan nog NIET af! Deze rente is daarbij ook niet aftrekbaar van de belasting
(consumptief krediet). Met bijvoorbeeld een bijstanduitkering is dit zeker niet verstandig!

Bij grote of verscheidene betalingsachterstanden die lang aanhouden is er vaak geen uitzicht dat een schuld binnen een overzichtelijke termijn kan worden afgelost. Deze problematische schulden, waar banken vaak geen brood in zien, kunnen door de stads- of kredietbank worden gesaneerd.
Cliënten moeten van de kredietbanken en volgens de eind december 2005 ingestelde Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP) genoeg afloscapaciteit hebben om de betalingsachterstanden in maximaal drie jaar tijd af te kunnen lossen.

Met deze wet kunnen onwillige schuldeisers worden gedwongen in te stemmen met een regeling om de betalingsachterstanden weg te werken. De schuldenaar behoudt minimaal 90 procent van de bijstandsnorm, de rest gaat naar een aangestelde bewindvoerder. Deze heeft inzage in alle (privé-)post en mensen kunnen worden verplicht hun kostbare eigendommen te verkopen. De naam van de schuldenaar wordt gepubliceerd in de Staatscourant, in de regionale dagbladen en op Internet. Kortom, drie jaar op een houtje bijten om daarna volledig schuldvrij te zijn, of deze nu wel of niet geheel is afbetaald.

Wat Bureau BAST voor u betekenen kan...
Stichting Bureau BAST kan u helpen met dit soort van problemen. Deze dienst doen wij als volgt: wij zetten uw schulden op een rijtje en adviseren u vervolgens hoe u dit het beste zou kunnen oplossen. Als u van deze dienst zou willen gebruik maken, of alleen meer informatie zou willen, klikt u dan op Contact.

Wij werken gratis en vrijblijvend...!